Leerzame en gezellige workshop luiken

Zaterdag 3 november organiseerde Stichting IJsselhoeven een boeiende workshop over luiken. Maar liefst 50 deelnemers verzamelden zich op boerderij de Disselenbrink in Marle. Op de deel stond een serie luiken uitgestald afkomstig van het voorhuis. Een aantal deelnemers had eigen luiken meegenomen, en die werden erbij gelegd. Sommige ogenschijnlijk gaaf en goed in de verf. Andere met grote kieren, kromme klampen of flinke rotte plekken. Elk luik een eigen verhaal. Op het erf was ook een lokale (hobby)smid aanwezig met een veldsmidse.

De groep ging eerst naar binnen voor koffie en de presentaties. Na de opening door voorzitter Mechteld Schwartz werd het luiken projekt toegelicht door Wim Nugteren, en hij vervolgde met een enthousiaste inleiding over allerlei aspecten van luiken. Daarna was het woord aan een echte deskundige: Gert Tutert gaf een zeer leerzame, vaktechnische presentatie over historie, houtsoorten, constructie, restauratie en onderhoud.

Helemaal opgewarmd en gemotiveerd, was het tweede deel van de ochtend voor de praktijk. Eerst maakten we een rondje om het voorhuis van de Disselenbrink om de luiken te bekijken. Dit gaf al een boel gespreksstof. Daarna kon de groep op de deel van dichtbij oude en nieuwe luiken bekijken. Joost Grondel gaf uitleg over restauratie van luiken, met name houtrot reparatie. Er werd gedemonstreerd, gevoeld, geprikt, gekrabd en geoordeeld. Er zijn volop vragen gesteld en onderling ervaringen uitgewisseld. En ondertussen stookte buiten smid Bernard Snikkers het vuur eens flink op en demonstreerde het smeden van hang- en sluitwerk.

De workshop werd afgesloten met soep en broodjes. Al met al een zeer geslaagde ochtend: gezellig en leerzaam! Bijgaande foto's geven een impressie van de workshop. Onderstaand als bijlage (pdf bestanden) de twee presentaties.

Voor vragen of suggesties over luiken kunt u mailen naar luiken [at] ijsselhoeven.nl

Geplaatst op 5 november 2018