Subsidie mogelijk voor riet in Overijssel

Het vorig jaar gestarte rietprojekt komt nu echt in de uitvoeringsfase. Met de financiele steun van de Provincie Overijssel kunnen we een (beperkte) subsidie verlenen voor rietwerk op 10 boerderijen. De aanvraag bij Gelderland is helaas niet gehonoreerd, dus u kunt alleen in aanmerking komen als u in een IJsselhoeve op grondgebied van Overijssel woont. In het projekt zijn we vooral op zoek naar ambachtelijke uitvoering, streekeigen details en bijzonder vakmanschap. Lees de samenvatting van het projektplan (zie bijlage onderaan) om een goed beeld te krijgen van het projekt.

In de fotoserie bij dit bericht ziet u verschillende voorbeelden waarmee een dak kan meedoen voor subsidie. Het kan gaan om een volledige vernieuwing van een rieten dak, maar authentieke renovatie (opstoppen, overdekken) kan ook in aanmerking komen. Voorkeur gaat uit naar ambachtelijke constructies die dreigen te verdwijnen, bijvoorbeeld een rieten nok of een rietrol (wiep) in plaats van of voor de knelplank. Subsidie is ook mogelijk voor de meerkosten van bepaalde versieringen die extra vakmanschap vereisen, bijvoorbeeld vlechtwerk of een draadstalen symbool in de nok van een hooiberg. Aan de andere kant kan ook juist een sobere, verouderde constructie aanleiding zijn voor subsidie, bijvoorbeeld een zinken nok of een traditionele combinatie riet en dakpannen. Uw eigen ideeen of voorstellen zijn welkom!

Smaken verschillen en we willen daar ruimte voor bieden. Heeft u plannen met een rieten dak die passen in dit projekt, stuur dan een mail naar riet [at] ijsselhoeven.nl

De subsidie is per adres 40% van maximaal 4000 euro. Uitvoering en fakturering uiterlijk zomer 2019. De pot kan gauw leeg zijn dus als u belangstelling heeft, neem dan snel contact op en we komen langs om uw situatie te bekijken en bespreken.

 

Geplaatst op 1 november 2018