Uitnodiging workshop Luiken zaterdag 3 november

(Inmiddels zijn er zoveel deelnemers aan de workshop dat u zich helaas niet meer kunt aanmelden ...)

Stichting IJsselhoeven organiseert zaterdag 3 november een informatiebijeenkomst over luiken. Van oudsher zijn ramen van woonhuizen vrijwel altijd voorzien van houten luiken. Zeker op typerende boerderijen in onze streek zijn luiken een beeldbepalend element.  Maar behalve decoratief is het ook nog steeds een simpel en doeltreffend middel tegen warmte en kou.

Luiken staan bloot aan weer en wind. Belangrijk is de juiste constructie, keuze van een geschikte houtsoort en een degelijke afwerking. Lang niet altijd blijkt dit het geval en vertonen luiken al na een paar jaar de eerste houtrot. Ook bij kwalitatief goede luiken is het juiste onderhoud heel belangrijk. Orginele, oude luiken kunnen vaak prima gerestaureerd worden en vervolgens nog jaren mee.

In deze informatiebijeenkomst vertellen we het complete verhaal achter luiken: historie, functie, constructie, houtsoort, montage, hang- en sluitwerk, schilderwerk. Na de theorie krijgt de bijeenkomst het karakter van een workshop: onder leiding van ervaren vaklui gaan we kijken hoe je nieuwe luiken timmert en bestaande luiken kan restaureren en onderhouden. Er is alle ruimte voor vragen en om uw eigen ervaringen te bespreken. Neem gerust een eigen luik mee als u er vragen over heeft of gericht advies wil van een ambachtelijk timmerman. Iedereen met interesse in luiken is welkom! Het maakt niet uit of je een ervaren klusser bent of iemand met twee linkerhanden.

De workshop is zaterdagochtend 3 november van 9:30 tot ca. 12:30 en wordt afgesloten met een eenvoudige lunch. Het vindt plaats op boerderij De Disselenbrink, Marledijk 31, 8198 KP Marle (westzijde IJssel tussen Wapenveld en Veessen).  Deelname is gratis, wel dient u zich tevoren aan te melden per mail aan wimnugteren [at] ijsselhoeven.nl

Het betreft een bijeenkomst in het kader van een projekt met provinciale subsidie via "Het Verhaal van Overijssel". Zie onderstaande bijlage voor een samenvatting van het projektplan, of klik hier voor uitgebreide informatie over de projekten. Inmiddels zijn er 10 deelnemende boerderijen die subsidie ontvangen voor nieuwe luiken of voor restauratie. Er is kans dat er nog wat budget beschikbaar komt. Heeft u een IJsselhoeve in de provincie Overijssel en bent u geinteresseerd, kom dan naar de bijeenkomst en/of stuur een mail wimnugteren [at] ijsselhoeven.nl

 

Geplaatst op 11 oktober 2018