Tentoonstelling dorpsgezichten van Peter Visser in Welsum

“Wat zou het leuk zijn als ik eens om een hoekje kon kijken.” Die gedachte komt regelmatig boven bij iedereen die bezig is met geschiedenis. Echt in het verleden stappen kan niet, maar de oude schilders gunnen ons wel een blik op het leven in ver voorbije tijden. Peter Visser was zo’n schilder. In het midden van de negentiende eeuw trok hij met zijn penselen door het Veluwse, Sallandse en Achterhoekse landschap en legde veel dorpsgezichten en boerderijen voor het nageslacht vast.

De Oudheidkundige Kring Voorst heeft in 2015 ter ere van haar 40-jarig jubileum zo’n 30 Visser-schilderijen samengebracht op een unieke tentoonstelling van Peter Visser in Nijbroek. De schilderijen zijn toen allemaal gefotografeerd en op plaat gezet. Deze “schilderijen” worden nu als eerste tentoongesteld in het Dorpshuis te Welsum. En wel van 4 november 2016 tot begin januari 2017. Na deze tentoonstelling reist de expositie verder door Oost-Nederland.

Een beroemd schilder is Peter Visser niet geworden, maar in zijn geheel eigen stijl geeft hij ons wel een kijkje in de negentiende eeuw. Hij laat ons zien hoe de streek er in die tijd uitzag. Daarnaast toont hij details van de landbouwgeschiedenis en van het dagelijks leven in vroeger tijden. De opening van de expositie zal zijn op 4 november om 16.00 u door de heer Marten Brascamp.

Geplaatst op 28 oktober 2016