Terugblik op een zonnige excursie

Zaterdag 27 mei organiseerde Stichting IJsselhoeven een excursie in het gebied tussen Hattem en Kampen. Het was een zonovergoten, warme dag. We verzamelden op de parkeerplaats bij de jachthaven van Hattem. Daar stonden klaar een grote, nieuwe bus voor 60 personen én een mooi Citroen busje. Bij deze oldtimer 'foodtruck' werden we ontvangen met koffie en cake. Met de luxe bus vertrok het gezelschap richting Kampen. Prachtig weer en vanuit de bus over de dijk een heel mooi uitzicht over de rivier, uiterwaarden en boerderijen. Onderweg in Zalk wees Wim Jansen ons op enkele bijzondere rieten daken, vooral de versierde nokafwerking van een pand bij de Zalkerveerweg.

Bij Kampen waren we te gast op boerderij De Eimbert van Roelof Leeffers en Betta van Triest. Deze mooie oude IJsselhoeve heeft een lange historie en was ooit wel 300 ha groot. Nu ligt het erf ingeklemd tussen een nieuwe woonwijk van Kampen en de dijk van de bypass (Ruimte voor de Rivier). Op de deel keken we naar oude gebinten, maar vooral ook naar de mooi beschilderde muziekstudio en de jachttrofeeen van Roelof. Het dak van het voorhuis is gedekt met weinig voorkomende vezel-cementleien, en dit was aanleiding voor een interessant verhaal van Wim Jansen over asbest.

Vervolgens gingen we met de bus terug richting Zalk en bezochten daar landgoed Buckhorst. Een bijzondere locatie, niet zozeer qua nu nog aanwezige bebouwing maar vooral de historie van het kasteel dat hier stond, de mooie beplanting (oa rode beukenlaan), een grotendeels intacte slotgracht en de ondergrondse resten. We werden hier enthousiast en deskundig begeleid door Marijke Nieuwenhuis, archeologe van Het Oversticht. Buckhorst staat al jaren te koop maar is een officieel archeologisch monument, dus er gelden strenge beperkingen voor herbouw of nieuwbouw. Zie onderstaande link naar een document met meer achtergrondinformatie over Buckhorst.

De excursie werd afgesloten met een bezoek aan IJsselstein, pal aan de IJssel direkt naast de rode spoorbrug bij Hattem. Hier werden we zeer gastvrij ontvangen door Hans en Eba Veltkamp. IJsselstein heeft een kleurrijke geschiedenis. Rond 1570 was het een vestingwerk ('redoute') aan de rivier, vervolgens boerderij in eigendom van het klooster, steenfabriek en ticheloven, buitenhuis, schippersinternaat, vakantiecentrum met zwembad en camping. Recent heeft het gefungeerd als kantoor en overnachtingsplek voor de aannemer bij de bouw van de spoorbrug. Daarna moest het oude hoofdgebouw afgebroken worden, en hebben Hans en Eba het geheel omgetoverd in een prachtige, sfeervolle plek. Na een muzikale ontvangst hebben we genoten van de parkachtige tuin en kregen een lunch geserveerd in de nieuwe veldschuur. Eba en haar nicht hadden heerlijke indische hapjes gemaakt.

Kort na twee uur bracht de bus ons weer terug naar de parkeerplaats bij de haven. We kunnen terugkijken op een zonnige en geslaagde excursie. Wat noordelijker dan we gewend zijn, maar wat een mooi stuk van de IJssel met interessante locaties!

Geplaatst op 1 juni 2017