Vergeten groenten

Veertig belangstellenden hebben 4 september tijdens een prachtige zomeravond hun kennis over vergeten groenten kunnen ophalen en verdiepen op het Hof van Twello. GertJan Jansen is oprichter en eigenaar van Het Hof van Twello.

Vergeten groenten 1

Gert Jan heeft ons meegenomen door zijn tuinen. Al wandelend kwamen we langs o.a. de middeleeuwse tuin en de rauwe tuin, waarin gewassen staan die je uitsluitend rauw kunt eten. GertJan legt met passie uit dat hij werkt vanuit de moderne meentegedachte; meentes waren oorspronkelijk gemeenschappelijk gebruikte stukken grond. De groenten en kruiden van het Hof worden op bedden geteeld. Op deze bedden wordt niet gelopen, ze worden niet geploegd of gespit. De bedden worden alleen oppervlakkig bewerkt . Voor menig moestuinierder goed om te horen, dat het bodemleven niet verstoord moet worden.

Vergeten groenten 2Vergeten groenten 3

Na de rondleiding in de tuin gaat GertJan dieper in op vergeten groenten. We horen waarom de vergeten groenten (bijna) zijn verdwenen. Tijdens de pauze kan iedereen diverse vergeten groenten bekijken, sommige zijn voor ons totaal onbekend. Laurette van Slobbe heeft voor ons een paar verrassende hapjes gemaakt van vergeten groenten; het soepje van wortelperterselie viel bijzonder goed in de smaak! De avond vliegt voorbij en iedereen heeft inspiratie opgedaan om aan de gang te gaan met vergeten groenten, misschien in de moestuin en anders in de keuken.

Het was een gezellige en leerzame avond.

 

Geplaatst op 17 september 2013