Volgende fase

In de, wat ik maar gemakshalve omschrijf als, volgende fase in het coronatijdperk ben ik, samen met fotograaf Harry, weer voorzichtig begonnen met het bezoeken van IJsselhoeven. Naar die plaatsen waar men er ons op attent maakte dat er nog iets resteerde van vroegere mechanisatieslagen. Uiteraard melden we ons vooraf bij de eigenaar met het verzoek of we mogen komen. En … met twee auto’s op gepaste afstand. Dat gaat eigenlijk prima. Alle zaken die we willen fotograferen bevinden zich ofwel in schuren op de deel en soms in een kelder. Ruimte genoeg dus.

We hebben de fotografie-sessies vanochtend voorlopig afgesloten. Veel mooie foto’s zijn het resultaat. Nu het verbindende verhaal nog. In dit proces zijn we opnieuw heel gastvrij op een heel aantal mooie locaties ontvangen. Geen straf als je zo in het voorjaar door onze prachtige IJsselvallei mag toeren. Je komt nog eens ergens zal ik maar zeggen.

En dan de mensen die we ontmoet hebben. Heel boeiend, heel verschillend, maar … in één opzicht vrijwel allemaal gelijk: de liefde voor de eigen streek en het eigen erfgoed spat ervan af.

Dat is natuurlijk ook absoluut nodig om al dat mooie, maar o zo bewerkelijke erfgoed in stand te houden. In vroeger eeuwen was dat vaak letterlijk monnikenwerk. Dat is het in zekere zin nog steeds Met hoeveel liefde er continu gewerkt wordt dat vind ik iedere keer weer heel bijzonder. Daar wordt een mens blij van.

Ik hoop en vertrouw dat het boekje dat we als werkgroep landbouwmechanisatie voor ogen hebben komend najaar het ‘levenslicht’ zal zien. Nog veel werk aan de winkel. Maar dat is niet erg ... alleen maar leuk. Merk wel dat we nog heel veel te leren hebben. Geen idee waar ik soms naar kijk. Gelukkig hebben we ons in de werkgroep verzekerd van een aantal experts, dus ook dat moet goed komen. Nu eerst maar eens aan de slag.

9 juni 2020 - Ria Broekhuis

-------------------------------------------------------------

blog in de serie 'IJsselhoeven ten tijde van Corona'

zie www.ijsselhoeven.nl/journaal voor andere bijdragen

Geplaatst op 10 juni 2020